Sint Paulusabdij

Hoogstraat 80, Oosterhout

Bewoond door de orde Chemin Neuf. Bevindt zich binnen de Heilige Driehoek. Lees verder

Deze abdij is gebouwd in 1906 door de Benedictijnen, nadat zij verdreven waren uit Frankrijk vanwege de nieuwe Wet op de Scheiding van Kerk en Staat. Ook de Franse Nonnen waren verdreven en hadden zich inmiddels in Oosterhout gevestigd aan de Zandheuvel (hierover later meer).

De abt wilde beide kloosters bij elkaar en kocht daarom 2 ha. grond nabij het vrouwenklooster. Bouwer was de architect Dom Bellot; het was zijn eerste grote werk. In 1910 werd het gebouw tot abdij verheven. Dom de Puniet werd de eerste abt. Inmiddels traden ook Nederlanders in. In 1941 telde het klooster zelfs rond de 100 monniken.

Het abdijleven kwam tot bloei: een boerderij, een kippenfarm, orchidee├źn-kwekerij, pottenbakkerij en schilderijen-restauratie.
In 1930 werd de kaittelzaal gebouwd door Dom Hans van der Laan. Deze ontwierp ook, samen met Dom Nico van der Laan, het gastenverblijf. Ook de kerk werd te klein en in 1956 werd een nieuwe gebouwd door J.H. Sluijmer.

Niet veel later echter begon de na-oorlogse ontkerkeling zich te manifesteren. Dat leidde tot een aanzienlijke vermindering en vergrijzing van het aantal monniken. Steeds meer activiteiten werden afgestoten of kwamen in particuliere handen. Uiteindelijk hebben de laatste monniken in 2006 het klooster verlaten. Zij vertoeven nu in een kloosterverzorgingshuis in Teteringen.
De kunstwerken die de abt bezat zijn geschonken aan het Museum Catharijneconvent te Utrecht.

Het klooster wordt nu bewoond door de leefgemeenschap Chemin Neuf, een oecumenische orde met aandacht voor bezinning. De kerk is meestal open voor bezoekers. In de tuin (deze is niet toegankelijk) bevindt zich onder andere de abdijbegraafplaats.

Op het terrein van de naastgelegen boerderij is de Zuiveldriehoek gevestigd. Een modern boerenbedrijf met kaasmakerij en streekproductenwinkel. Op vaste dagen kun je zelf een kijkje nemen op de boerderij. Excursies worden in de zomermaanden (juli en augustus) georganiseerd via de VVV Oosterhout, daarbuiten kan er in overleg altijd een excursie ingepland worden.

De diensttijden in de Sint Paulusabdij zijn:
8.30 uur: Ochtendgebed
12.00 uur: Eucharistieviering
18.00 uur: Gebed in stilte