Vrijheidshuis

Heuvel, 4901 Oosterhout, Nederland,

In 1620 kreeg Oosterhout tijdens het Twaalfjarige Bestand (wapenstilstand tijdens de Tachtigjarige Oorlog) de gelegenheid om een nieuw bestuursgebouw en gevangenis te bouwen. Dit was nodig omdat het Huis ten Strijen, dat oorspronkelijk deze functies vervu… Lees verder

In 1620 kreeg Oosterhout tijdens het Twaalfjarige Bestand (wapenstilstand tijdens de Tachtigjarige Oorlog) de gelegenheid om een nieuw bestuursgebouw en gevangenis te bouwen. Dit was nodig omdat het Huis ten Strijen, dat oorspronkelijk deze functies vervulde, zwaar was beschadigd bij de schermutselingen tijdens de oorlog. De Heer van Oosterhout gaf toestemming om de benodigde materialen uit de ruïne van zijn kasteel te halen.

Het nieuwe bestuursgebouw kwam op de Heuvel en werd het Vrijheidshuis genoemd, omdat Oosterhout toen een zelfstandige Heerlijkheid (oftewel Vrijheid) was. In 1810 ontstond de gemeente Oosterhout en kreeg het de functie van gemeentehuis. Dit bleef zo tot 1942. Toen nam het Slotje Huize Limburg deze functie over.


Heuvel, 4901 Oosterhout, Nederland,