Foodblog: diner bij Chefz Proeflokaal

Je hebt van die avonden, die kunnen niet lang genoeg duren. Wij zijn bij Chefz Proeflokaal op de Markt in Oosterhout! Het is een frisse zaterdagavond maar het verwarmd terras bij Chefz zit al aardig vol. Wij krijgen een mooi tafeltje bij het raam en worden hartelijk verwelkomd door gastvrouw Neomi met een lekker aperitiefje. Het restaurant is gevestigd in een sfeervol monumentaal pand en is modern en warm ingericht. De grootste uitdaging bij Chefz is om een keuze te maken uit de kaart die barstensvol staat met prachtige gerechten. Bij Chefz is het kiezen of delen. Je bestelt een gerecht voor jezelf, of je bestelt één of meerdere gerechten om te delen. Wel zo gezellig!

Ons oog valt op de Visproeverij, een voorgerecht om te delen. Van de indrukwekkende wijnkaart -maar liefst 28 wijnen per glas te bestellen- gaan wij voor een Verdicchio Superiore. Een Italiaan met een subtiel mineraaltje die het uitstekend doet bij onze vis-etagère. Eén ding is zeker, bij Chefz draait alles om vers. En dat proef je terug in de Zeeuwse oester, de huisgemaakte tonijnsalade met kappertjes, en de mini cocktail van Hollandse garnalen. Koud gerookte zalm in een kruidig jasje, een perfect gegrilde scampi en botermalse sashimi van zalm en tonijn met wasabi en nori. Warm brood met roomboter en een goede olijfolie. Need we say more? De op eikenhout gerijpte Verdicchio heeft genoeg body om overeind te blijven naast deze uitgesproken smaken. 


Ondertussen verlekkeren we ons aan de borden met prachtige kreeft die voorbijkomen. "De mevrouw op het terras is jarig, haar sterrenbeeld is kreeft." Wij houden ervan!

Wij zijn in de stemming gekomen voor rood en wat is daar lekkerder bij dan een mooie malse Ribeye. We zijn ook erg benieuwd naar de parelhoen met portsaus, de specialiteit van vandaag naast de vaste gerechten op de kaart. Ook weer om te delen. We laten ons hierbij een mooie stevige Argentijnse Malbec inschenken. De perfect medium gegrilde Australische Ribeye is botermals en sappig en wordt opgediend met een romige pepersaus en vers gegrilde groenten. De voorverwarmde borden zorgen ervoor dat wij ons niet hoeven te haasten. Gelukkig maar, want zo kunnen wij lekker lang genieten. Van onze diep robijnrode Malbec bijvoorbeeld, met zijn tonen van vanille en braam, en zijn mooie lange afdronk. 


Parelhoen is een gevogelte dat door zijn lichte wildsmaak uitstekend past bij rood. Het mooi gekruide vlees is bijzonder mals en de begeleidende portsaus is een goede keuze van de chef! Wij kunnen hem even later zelf complimenteren als hij langs ons tafeltje komt.

Eigenlijk zijn wij al voldaan, maar we laten ons toch verleiden voor een dessert. Verras ons maar. En een verrassing wordt het! Een hemels romige Panna cotta met een fruitige topping, ambachtelijk vanille-ijs met warme chocoladesaus en vers geslagen room en een meesterlijk bereid warm lopend chocoladetaartje. Alles mooi opgediend op een leistenen bord. Oh my god, dit is het lekkerste dessert sinds echt heel lang! Soms is delen ineens niet meer zo leuk! Bekenden en buur-ondernemers waaien ondertussen aan voor een drankje en een praatje. Er wordt voor iedereen tijd gemaakt. Zoete inval bij Chefz!

Dré, de eigenaar van Chefz schenkt ons een koele Muscat in, een heerlijke dessertwijn van El Torres. Hé, die zagen we niet op de wijnkaart? "Dat klopt, bij Chefz is niet alles 'what you see, what you get', zo kunnen wij onze vaste gasten blijven verrassen met exclusieve gerechten en dranken buiten de kaart. We kunnen op verzoek alles maken wat onze gasten maar wensen. Naast à la carte hebben we een wisselend maandmenu en 'Chepas', dat zijn Chefz' tapas. Ben je in de stemming voor een feestje, een privé diner, of wijnproeverij, dan kun je terecht bij het proeflokaal 'rondom de ton' op onze eerste verdieping! We hebben ook een eigen catering." Wij zijn onder de indruk van dit ervaren, gedreven en gastvrije team en zijn vanavond echt door en door verwend. Het is zeker niet de laatste keer dat wij aanschuiven bij Chefz Proeflokaal, want er valt nog zoveel meer te proeven!

Ook benieuwd naar de meesterlijke kookkunsten van de chef? Reserveer dan snel je tafeltje. Of kom langs tijdens de eerste editie van Proef Bourgondisch Oosterhout. Een smakelijke week met diverse proeverijen, culinaire routes, workshops en een Culinaire Culturele avond. Lees alles op de website van Proef Bourgondisch Oosterhout.